Biografia

Joan Vilà Campañà

 

Neix a Barcelona el 19 de desembre de 1959.
Després de dos anys a l'Escola Industrial, on percep de manera directa l'anhel de llibertat que es vivia a la ciutat els anys immediatament posteriors a la mort del dictador, entra a la facultat d'Història de la UAB, estudis que abandonarà poc després.

L’1 desembre de 1978, amb 18 anys, un mes i escaig després de l'aparició als quioscs de El Periódico de Catalunya s'incorpora a l'equip fundacional del diari en qualitat d'auxiliar de redacció, estatus suficient per contagiar-se del virus de llibertat i de periodisme nou i valent, que es vivia aleshores al pis del carrer de Roger de Llúria. L'aposta decidida pel periodisme proper i gràfic del diari l’enganxarà de per vida.

El 1983 decideix marxar de Barcelona i se'n/anar-se’n va a viure a Mont-roig del Camp, un poble del Baix Camp, per viure de prop el contacte amb la naturalesa. La llum, els camps de garrofers i oliveres; el mar, les pedres de l'Ermita de la Mare de de Déu de la Roca, tot això que conquista a tantes persones també el corpren a ell. Tot això va tan enllà, fins al punt que d'allà és la seva parella, allà hi va tenir els seus fills, allà hi té la seva casa-taller i hi passa 3-4 díes a la setmana (els que li permet la feina de Barcelona).

El 1995 s'incorpora al jove i exitós departament d'infografia de El Periódico de Catalunya, càrrec que desenvolupa en l'actualitat, produint infografies diàriament, així com fotomuntatges per articles d'opinió.

 

ACTIVITAT ARTÍSTICA

 

IL·LUSTRACIÓ
Va col·laborar en diferents diaris, El Periódico, La Vanguardia, El País i Reus Diari fent il·lustracions per articles d'opinió, així com portades del suplement de Cultura de El Periódico, el primer que es va publicar en color, una fita en aquella època.

 

COLLAGE
Des de 1978 ha anat fent collage a base de retalls de revistes i llibres d'art, activitat que no ha abandonat mai i que encara l'ocupa. Retalla amb cura les imatges, rarament les estripa, per formar paisatges imaginaris, poblats de somnis, on cercar el poder de la saviesa taoista, filosofia que és el fil conductor de la seva vida.

 

FOTOMUNTATGES
El 2012 va començar a fer fotomuntatges artístics a base de fotografies pròpies dels edificis d'Antoni Gaudí, intentant copsar la grandesa arquitectònica i espiritual que el mestre del Baix Camp va construir de manera tan genial.

 

ESCULTURA
Paral·lelament va anar fent escultures de manera ocasional, fins que el 2013 s'hi aboca de manera decidida, començant a produir peces com a mena de collages tridimensionals.
Empra tota de mena destris, reciclant ferros vells, fustes, pedres, ceràmiques, cordes i soldant, clavant, enganxant, lligant i pintant, uneix uns materials amb els altres, per produir figures humanes o animals i d'altres de més conceptuals amb una forta càrrega poètica i energètica.

Versión para imprimir Versión para imprimir | Mapa del sitio
© Barcelona Gaudi and Me